Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 07:55

Επείγει η παραχώρηση γονικής άδειας με αποδοχές • Στόχος η επένδυση στη συμφιλίωση οικογένειας και εργασίας

Το κράτος κάθε μέρα οφείλει να ενισχύει και να βελτιώνει την κοινωνική του πολιτική.Ως βασικός βραχίονας της κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να κινείται διαρκώς μπροστά.Να παράγει και να υλοποιεί κοινωνικές πολιτικές προς όφελος των πολιτών.

Τούτων εισαγωγικώς λεχθέντων, η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην παραχώρηση γονικής άδειας με αποδοχές, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη και όπως σαφώς προνοεί και η νέα οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου που υιοθέτησε μέτρα για τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας.

Στην υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπεται η παραχώρηση γονικής άδειας, χωρίς απολαβές, είτε στον πατέρα είτε στην μητέρα διάρκειας 18 βδομάδων, (όχι βέβαια συνεχόμενα), μέχρι το 8 έτος του παιδιού.

Η ως τώρα εμπειρία έδειξε και απέδειξε πως, δεν αξιοποιείται αυτή η νομοθεσία, καθ’ ότι η αξιοποίηση της συνεπάγεται σοβαρή απώλεια εισοδήματος για την οικογένεια.

Η ΣΕΚ αντιλαμβανόμενη αυτή την αρνητική διάσταση ζητά από την κυβέρνηση την παραχώρηση γονικής άδειας με αποδοχές και προς τούτο υπέβαλε σχετικό αίτημα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη βουλή, (στις 4/12/2018 και στις 10/9/2019), στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη, αφού η Κύπρος μαστίζεται από υπογεννητικότητα και ο πληθυσμός της γηράσκει επικίνδυνα.

Βέβαια, δεν αγνοούμε πως, το συγκεκριμένο θέμα της γονικής άδειας περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο δράσης του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργικό συμβούλιο, όμως τώρα φρονούμε πως, επείγει η υλοποίηση του, αν πραγματικά θέλουμε ως πολιτεία να συμφιλιώσουμε ακόμα περισσότερο την οικογένεια με την εργασία.

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό:  Σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, όπως είναι η δική μας, τα όσα λεφτά χρησιμοποιούνται είτε για ενθάρρυνση των γεννήσεων είτε για στήριξη των οικογενειών, δεν αποτελούν δαπάνη αλλά επένδυση τεράστιας αξίας.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo