Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 08:26

Για ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα - Στόχος η κατανομή του εθνικού εισοδήματος, η προσέλκυση επενδύσεων και η πάταξη της φοροδιαφυγής

Στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, θα προσελκύει επενδύσεις και θα βελτιώνει την κατανομή του εθνικού εισοδήματος.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα καινούριο φορολογικό σύστημα που ανάμεσα σ’  άλλα θα πρέπει να υπηρετεί τα πιο κάτω:

• Να είναι απλό, σταθερό και δίκαιο.  Όσο πιο πολύπλοκο είναι τόσο περισσότερο ευνοεί τη φοροδιαφυγή και δυσκολεύει τους μηχανισμούς ελέγχου και είσπραξης.

• Να λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, με βασικό κίνητρο τη χαμηλή φορολόγηση εταιρειών και φυσικών προσώπων.

• Να προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές στους κατά συνείδηση και κατά σύστημα φοροφυγάδες.

• Να λειτουργεί με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τη διασύνδεση και διασταύρωση δεδομένων των ηλεκτρονικών συστημάτων.

• Να διαθέτει αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που θα αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή.

• Να καλλιεργεί τη φορολογική συνείδηση.

• Να ευνοεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.  Οι ψηλές φορολογίες πολλές φορές αποτρέπουν την ανάπτυξη και μειώνουν τα διαθέσιμα έσοδα των νοικοκυριών για κατανάλωση και αποταμίευση.

Η ΣΕΚ για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει πρόσφατη συνεδριακή απόφαση την οποία επέδωσε ήδη προς την κυβέρνηση και βρίσκεται σε αναμονή εξελίξεων για την παραπέρα διαχείριση του θέματος αυτού.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo