Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 16:35

Κατακυρώθηκε η προσφορά για το λογισμικό σύστημα του Γε.Σ.Υ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΘΙ

Ξεκινάμε. Αναμένουμε το πράσινο φως από τη Βουλή μέσω της ψήφισης των δύο νομοσχεδίων για την μεταρρύμιση της Υγείας. Το μήνυμα αυτό έστειλαν από κοινού, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ΟΑΥ και ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης κατά την πρόσφατη τελετή υπογραφής της κατακύρωσης της προσφοράς του λογισμικού στην εταιρεία NCR, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά και το νευρικό σύστημα του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)  και  της εταιρείας NCR (Cyprus) Ltd, είναι σημαντική για τον στόχο υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου επισημαίνοντας ότι  αποτελεί την κατάληξη μιας πολύχρονης προσπάθειας που στόχο έχει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος πληροφορικής που θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας.

Το Σύστημα, συνέχισε, θα είναι η ραχοκοκαλιά και το νευρικό σύστημα του ΓεΣΥ, αφού σε αυτό θα έχουν πρόσβαση τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας για τη λήψη πληροφοριών, την εγγραφή τους στο Σύστημα αλλά και τη διεκπεραίωση πολλών βασικών εργασιών τους που αφορούν στο ΓεΣΥ. Είναι καθοριστικό ορόσημο για τις περαιτέρω εξελίξεις, προνοεί την ανάπτυξη, υλοποίηση, λειτουργία και υποστήριξη του συστήματος πληροφορικής.

Συμβόλαιο 7 χρόνων με δαπάνη €39,6 εκατ.

Το συμβόλαιο, έχει συνολική διάρκεια επτά χρόνια και η συνολική δαπάνη για το έργο ανέρχεται στα €39,6 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό αφορά €11,3 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του συστήματος και €28,3 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή υπηρεσιών από τον Ανάδοχο (όπως Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, διαχείριση απαιτήσεων αποζημίωσης, υποστήριξη των συστημάτων πληροφορικής και την ασφάλεια των πληροφοριών) για 5 ½ χρόνια. Το κόστος ανάπτυξης του έργου θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. με ποσοστό 85%», πρόσθεσε.

Τα χρονοδιαγράμματα

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου, είπε ο κ. Αντωνίου, η πρώτη φάση που αφορά στη παροχή των υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας (δηλαδή Προσωπικούς Ιατρούς, Ειδικούς Ιατρούς, εργαστήρια, και φάρμακα) θα παραδοθεί 14 μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου, ενώ η δεύτερη φάση που αφορά στην παροχή των υπόλοιπων υπηρεσιών (ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, Ασθενοφόρα, Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, Νοσηλευτές και Μαίες, Ανακουφιστική, Αποκατάσταση και Οδοντιατρική) θα παραδοθεί 18 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα, σημείωσε, δύναται να παραταθούν μέχρι και 6 μήνες εάν και εφόσον χρειαστεί και είναι συγχρονισμένα με τον σχεδιασμό για σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών και δίνουν την ευχέρεια ώστε αυτό να αναπτυχθεί να δοκιμαστεί και να παραδοθεί εγκαίρως πριν την 1η Ιουνίου του 2019 όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γε.Σ.Υ.

Ένα ΓεΣΥ προσαρμοσμένο στην Kυπριακή πραγματικότητα

Ο κ. Αντωνίου είπε πως το ΓεΣΥ είναι σχεδιασμένο από κορυφαίους συμβούλους στον κόσμο, είναι ισοζυγισμένο, περιλαμβάνει τις βέλτιστες πρακτικές των συστημάτων υγείας στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένο στην κυπριακή πραγματικότητα. Έχει συζητηθεί εκτεταμένα με τα κοινωνικά σύνολα και τους εμπλεκόμενους φορείς και επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Το ΓεΣΥ, σημείωσε, εξασφαλίζει δικαιοσύνη στην πρόσβαση αλλά και αποδοτικότητα ανθρώπων και υποδομών.

«Η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει καθολικό σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να ταλαιπωρείται, να εξευτελίζεται και να καταστρέφεται οικονομικά.

Η απουσία καθολικού συστήματος υγείας είναι ντροπή για όλους μας. To ΓεΣΥ αποτελεί τη μόνη ορθολογική, ολοκληρωμένη και μελετημένη λύση στα αδιέξοδα του τομέα της υγείας», πρόσθεσε.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, δεν αποτελεί πια επιλογή αλλά αδήριτη ανάγκη. Πυξίδα μας, ως ΟΑΥ, αποτελούν οι ιστορικής σημασίας ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις για εφαρμογή του συγκεκριμένου ΓεΣΥ το συντομότερο. Βάσει των αποφάσεων αυτών πορευόμαστε και βάσει των αποφάσεων αυτών προχωρήσαμε σήμερα στο σημαντικό βήμα υπογραφής του συμβολαίου για το Σύστημα Πληροφορικής.

ΟΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ

Ερωτηθείς, ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι «ο διάλογος για τις συνεισφορές βρίσκεται σε τέλμα κατόπιν των θέσεων που εξέφρασαν η ΠΑΣΥΔΥ και της αντίδρασης του ΚΕΒΕ στις εν λόγω θέσεις. Εξ’ όσων πληροφορούμαι θα αναληφθεί ακόμη μια πρωτοβουλία προκειμένου να επιστρέψουμε στη Βουλή, η οποία θα μπορέσει να αποφασίσει μετά, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη της».

Τα νομοσχέδια, είπε, είναι υπό διαμόρφωση από την ίδια τη Βουλή. «Η Κυβέρνηση κατέθεσε τα νομοσχέδια της, εναπόκειται στα κόμματα να υποβάλουν τις σχετικές τους τροπολογίες για να λάβουν σάρκα και οστά και να έχουμε το τελικό νομοσχέδιο σε ψηφισμένο νόμο. Αυτό απαιτείται και να θυμίσω στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι οι ίδιοι έθεσαν το χρονοδιάγραμμα ότι μας μένουν μόλις δύο μήνες για να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι έθεσαν. Είπαν ότι μέχρι 1η Ιουνίου 2017, θέλουν να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο της αυτονόμησης του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Σε άλλη παρατήρηση, ο κ. Παμπορίδης τόνισε πως «αν αλλάξει ουσιωδώς η μορφή του ΓεΣΥ δεν θα διστάσει η Κυβέρνηση να αποσύρει τα νομοσχέδια. Αυτά τα νομοσχέδια έχουν συμφωνηθεί, είναι αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους κι είναι το απαύγασμα κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo