Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 09:29

Λύθηκε η απεργία στις δημόσιες μεταφορές Λεμεσού - Να τεθεί οριστικά «χειρόφρενο» στο μπάχαλο των συγκοινωνιών

Ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Συγκοινωνιών και τη ρητή δέσμευση ότι θα καταβληθούν άμεσα οι μισθοί Νοεμβρίου, επανήλθε η εργατική ομαλότητα στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.

Χθες το πρωϊ, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΜΕΛ Λεμεσού αποφάσισε να λύσει την απεργία που ξεκίνησε προχθές Δευτέρα με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Την υστάτη, αποφεύχθηκε απεργιακή κινητοποίηση στις δημόσιες συγκοινωνίες της Λάρνακας καθώς η εταιρεία «Ζήνων» έσπευσε να καταβάλει τους οφειλόμενους μισθούς μετά την απόφαση των εργαζομένων για κήρυξη απεργίας.

Εν μέσω του κινδύνου για γενική παράλυση των δημοσίων συγκοινωνιών το υπουργείο Μεταφορών έχει καλέσει τις συντεχνίες του προσωπικού και τις εμπλεκόμενες εταιρείες για διάλογο την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να επιλυθούν οι εκρεμότητες που ταλανίζουν εδώ και καιρό τον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταφορών ΣΕΚ Παντελής Σταύρου τόνισε ότι για να επανέλθει η ομαλότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει:

1 Να διασφαλισθεί πλήρως η απρόσκοπτη καταβολή των μισθών μέχρι τη λήξη της ισχύουσας συμφωνίας κυβέρνησης - εταιρειών που λήγει το τέλος του 2020.

2 Να συνεχισθεί η εργοδότηση του υφιστάμενου προσωπικού με τήρηση της συλλογικής σύμβασης στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης συμφωνίας εταιριών - κυβέρνησης για την περίοδο 2020 - 2030.

Ο κ. Σταύρου κάκισε την χρονίζουσα διαιώνιση της εκκρεμότητας στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών η οποία θυματοποιεί τους εργαζόμενους και ταλανίζει την κοινωνία ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό.

ΟΜΕΠΕΓΕ - ΣΕΚ: Να διασφαλισθεί πλήρως η απρόσκοπτη καταβολή των μισθών των εργαζομένων

Για οκτώ συνεχή χρόνια η κατάσταση στο μέτωπο των δημοσίων μεταφορών παραμένει απαράδεκτη με όμηρους τους εργαζόμενους  και τους επιβάτες οι πλείστοι των οποίων είναι μαθητές και συνταξιούχοι.

Η Ομοσπονδία Μεταφορών ΣΕΚ κακίζει την αδυναμία επίλυσης ενός φλέγοντος ζητήματος η διαιώνιση του οποία ζημιώνει ανεπανόρθωτα το κοινωνικό σύνολο.  Είναι λυπηρό, να αναγκάζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα οι εργαζόμενοι στις εταιρείες δημόσιων  μεταφορών  να απεργούν σε μια ύστατη προσπάθεια  τους να πληρωθούν  τα δεδουλευμένα τους, δήλωσε στην «Εργατική Φωνή» ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ Παντελής Σταύρου (φωτο). Καλούμε το υπουργείο Μεταφορών και επικοινωνιών να αντικρύσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, ενόψει και της ανανέωσης της συμφωνία Κυβέρνησης – εταιρειών για τη δεκαετεία 2020 - 30  που λήγει στο τέλος του 2019, συμπλήρωσε.

Δεν ζητούμε απολύσεις προσωπικού και αποζημίωσης του, λόγω της λήξης της υφιστάμενης συμφωνίας. Αυτό που θέλουμε, ως εργατικά συνδικάτα,  είναι η συνέχιση της εργοδότησης του υφιατάμενου προσωπικού  με τήρηση των συλλογικών συμφωνιών και ευθυγράμμιση με τα εργασιακά θέσμια που ισχύουν στον τόπο μας, κατέληξε ο κ. Σταύρου.

Ξεκάθαρο σχέδιο προσφορών

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας αναφορικά με την εκκρεμότητα που παρατηρείται στον νευραλγικό χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών, ο κ. Σταύρου έδωσε σαφείς απαντήσεις:

• Το κείμενο που αφορά το εργασιακό κομμάτι του σχεδίου προσφορών για τις επιβατικές μεταφορές να είναι ξεκάθαρο έτσι ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εργατικές διαφορές.

• Συνέχιση της απασχόλησης όλου του υφιστάμενου προσωπικού στις νέες εταιρείες με τους ίδιους μισθούς, όρους εργασίας και ωφελήματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είτε για τους υφιστάμενους είτε για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους.

• Είναι υποχρέωση των νέων ανάδοχων εταιρειών να έχουν Συλλογικές Συμβάσεις με τις αναγνωρισμένες Συντεχνίες

• Συνέχιση του καθορισμού της μισθοδοσίας και των λοιπών όρων εργασίας και ωφελημάτων μέσω των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων θεμάτων σχετίζονται με τα εργασιακά θέματα, μέσω του  κοινωνικού διαλόγου που έχει καθιερωθεί μεταξύ των συντεχνιών και των εταιρειών.

• Πλήρης σεβασμός στον  Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, της Εργατικής Νομοθεσίας και των μέχρι σήμερα Εργασιακών πρακτικών της Κύπρου.

• Ξεκάθαρες αναφορές για την υποχρέωση των Ανάδοχων εταιρειών να εκπαιδεύουν κατάλληλα και επαρκώς σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους εργοδοτούμενους τους.

• Απρόσκοπτη διεκπεραίωση των μαθητικών  δρομολογίων πού θα ανατεθούν στους Αναδόχους χωρίς  να  διαχωριστούν από τον υπόλοιπο κορμό των Εταιρειών πού θα διεξάγουν τα δρομολόγια για τους επιβάτες.  Διασφάλιση της απασχόλησης και των υφιστάμενων εργαζομένων που διεκπεραιώνουν τα μαθητικά δρομολόγια.

• Διασφάλιση πως οι Ανάδοχες εταιρείες θα παρέχουν  απρόσκοπτα την πληρωμή των μισθών και των ωφελημάτων του προσωπικού που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και τη νομοθεσία και δεν θα την συνδέουν καθοιονδήποτε τρόπο με άλλα ζητήματα ερμηνείας που ενδεχομένως προκύψουν από την εφαρμογή  των συμβάσεων μεταξύ Κράτους και Αναδόχων.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo