Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 08:13

Έγκλημα κατά του κράτους – οικονομίας η φοροδιαφυγή * Διεκδικούμε πολιτικές και δράσεις για πάταξη του εγκλήματος

Κάθε Νοέμβριο που ο Έφορος Φορολογίας θα παρουσιάσει στη βουλή τον προϋπολογισμό του Τμήματος του, ακούμε πράγματα και θαύματα αναφορικά με την τεραστίων διαστάσεων φοροδιαφυγή που υπάρχει στην Κύπρο.

Νομικά πρόσωπα και εταιρείες φοροδιαφεύγουν ή δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους οφειλόμενους φόρους στο κράτος και με μαεστρικό τρόπο κρύβουν εισοδήματα.  Όλα αυτά τα παράνομα, συμβαίνουν την ώρα που οι μισθωτοί πολίτες αγόγγυστα πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν πριν καν λάβουν το μισθό τους, αφού είναι καλά γνωστό πως, η αποκοπή της φορολογίας προηγείται της καταβολής της μισθοδοσίας.

Με βάση λοιπόν τα όσα ετησίως ακούμε στη βουλή τόσο από τον Έφορο Φορολογίας όσο και από το Γενικό Ελεγκτή αντιλαμβανόμαστε πως, η φοροδιαφυγή αγγίζει τα όρια του εγκλήματος, αφού στερεί πόρους και εισοδήματα από το κράτος.  Η ύπαρξη της τορπιλλίζει την πρόοδο και περιορίζει την ανάπτυξη.

Για τη ΣΕΚ η ευρωστία των δημοσίων οικονομικών είναι εθνική υπόθεση, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και αθρογραφικά και άλλως πως, αντιδρούμε κατά της μάστιγας που λέγεται φοροδιαφυγή.

Με πρόσφατο υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να εμπλακούμε σε ένα κοινωνικό διάλογο για συζήτηση θεμάτων που στοχεύουν:

(α) Στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

(β) Στην ενίσχυση των πολιτικών για βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους το οποίο έχει να λαμβάνει από καθυστερημένους φόρους ποσά που πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ και

(γ) Στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης από τις μικρές ηλικίες, εντάσσοντας προς το σκοπό αυτό δράσεις και πολιτικές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ιδιαίτερα ως προς τη φοροδιαφυγή θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης, να υπάρξει φορολόγηση με βάση τεκμήρια, όπως είναι π.χ. η ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών και η απόκτηση πανάκριβων αυτοκινήτων και να δημοσιεύεται κατά καιρούς ο φορολογικός κατάλογος με όσους οφείλουν στο κράτος και έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη, ώστε και ο πολίτης να γνωρίζει ποιες εταιρείες και ποια φυσικά πρόσωπα φοροδιαφεύγουν.

Η κυβέρνηση που έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους πολιτειακούς φορείς, θα πρέπει να δει πως θα τιθασεύσει το θηρίο της φοροδιαφυγής, τιμωρώντας τεκμηριωμένα, δίκαια και αποτελεσματικά, όσους το τροφοδοτούν με τη δράση και τη συμπεριφορά τους.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo