Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 21:43

Παρέμβαση ΣΕΚ στη Επιτροπή Εργασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας Περί Αφερεγγυότητας του Εργοδότη • Τα δικαιώματα των εργαζομένων επιβάλλεται να προστατευθούν

Την αναγκαιότητα τροποποίησης  της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη , με στόχο την κάλυψη των μισθών και ωφελημάτων τους από το Ταμείο Αφερεγγυότητας, τόνισε σε παρέμβαση του ο γενικός οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.
 
Ο κ.  Πανίκος Αργυρίδης είπε πως πρόκειται για  ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες εργαζόμενους, λόγω της αδυναμίας της υφιστάμενης νομοθεσίας και εξέφρασε την ανάγκη επανεξέτασης της ώστε να καλύπτει τους εργαζομένους που μένουν εκτεθειμένοι λόγω αφερεγγυότητας των εργοδοτών τους.
 
Τα τελευταία χρόνια, τόνισε, χαρακτηριστικά παρουσιάζονται  μεγάλες οφειλές από τους εργοδότες προς τους εργοδοτούμενους λόγω αδυναμίας τους να καταβάλουν μισθούς και ωφελήματα και στη συνέχεια οι εταιρείες  τερματίζουν τις δραστηριότητες τους και το προσωπικό μένει εκτεθειμένο και απροστάτευτο.
 
Για να μπορέσει ένας εργοδοτούμενους να είναι δικαιούχος ,πρόσθεσε, θα πρέπει μετά το κλείσιμο μιας εταιρείας να εκδοθεί διάταγμα από το δικαστήριο για εκκαθάριση ή να διαπιστώσει ότι ο εργοδότης έπαυσε να διεξάγει οποιαδήποτε εργασία και δεν υπάρχει επαρκούς αξίας περιουσία.
 
Παρόλα αυτά, κατέληξε ,με το κλείσιμο των εταιρειών και λόγω των χρεών που αφήνουν οι εταιρείες στα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, διορίζεται διαχειριστής της εταιρείας ο οποίος αναλαμβάνει να εκποιήσει ή να αξιοποιήσει τα όποια περιουσιακά στοιχεία είχε η εταιρεία. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί από τους εργαζόμενους το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στο Ταμείο Αφερεγγυότητας Εργοδότη.
 
Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ΣΕΚ απέστειλε από τον Οκτώβριο του 2016 επιστολή προς την υπουργό Εργασίας με πρόταση για τροποποίηση του νομοσχεδίου.
 
Το υπουργείο εργασίας αντικρύζει θετικά το θέμα της επανεξέτασης του νομοσχεδίου και η επιτροπή εργασίας κάλεσε το υπουργείο  να ετοιμάσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει  στους εργαζόμενους, που είναι εκτεθειμένοι, να αποζημιώνονται στη βάση της σχετικής νομοθεσίας.
 
[Ο νόμος του 2001 «Ο περί της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε Περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη» είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και για το λόγο αυτό είχε δημιουργηθεί ειδικό ταμείο, το οποίο σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη να καταβάλλει στους εργοδοτούμενους τα οφειλόμενα ποσά, στη βάση συγκεκριμένου υπολογισμού και κριτηρίων (άρθρο 4’ του νόμου). Το ταμείο σήμερα διαθέτει 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από μέρος των εισφορών των εργοδοτών προς το Ταμείο Πλεονασμού.]

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo