Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 08:44

Συνεργατισμός: Ώρα απόδοσης ευθυνών

Υπό το βάρος εγκληματικών λαθών, παραλείψεων, κομματικών σκοπιμοτήτων, ιδιοτελών πρακτικών και διαχρονικών διαχειριστικών αμαρτιών, ο Συνεργατισμός, το άλλοτε καύχημα της Κυπριακής κοινωνίας, κατέρρευσε. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΣΕΚ με δημόσιες τοποθετήσεις και διαβήματα σε ανώτατο πολειτιακό επίπεδο, αξίωσε την διεξαγωγή αμερόληπτης και σφαιρικής έρευνας που θα κατανέμει ευθύνες και θα οδηγεί στην κάθαρση και τιμωρία των ενόχων.

Στις 6 Μαρτίου 2019, η Ερευνητική Επιτροπή, που διόρισε η Κυβέρνηση, δημοσίευσε το εκ 844 σελίδων πόρισμα της για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, επιρρίπτοντας διαχρονικά ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις, στο κομματικό πελατειακό σύστημα και σε αξιωματούχους του Συνεργατικού κινήματος. Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, υπάρχουν πιθανές ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάληψη δράσης εκμέρους της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Ασφαλέστατα, το πρόβλημα στον Συνεργατισμό δεν προκλήθηκε μετά το 2013. Το οξύτατο πρόβλημα της κακής διαχείρισης του δανειακού χαρτοφυλακίου των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, η αδυναμία τους να εισπράττουν έγκαιρα τις οφειλές των δανειοληπτών αλλά και οι οργιάζουσες πολύχρωμες στρεβλώσεις, εμφανίζονταν από τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναντίλεγκτα, ο Συνεργατισμός έχει ταλαιπωρηθεί βάναυσα από την κομματοκρατία και το σαθρό πολιτικό σύστημα. Η πελατειακή σχέση «θαυματουργούσε» σε βάρος των ζωτικών κοινωνικών συμφερόντων τα οποία ο Συνεργατισμός τάχθηκε να υπηρετήσει. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για εξυπηρέτηση κομματικών και συναφών ιδιοτελών συμφερόντων.

Σήμερα, υπό το φώς του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, η ωμή πραγματικότητα συνηγορεί ότι καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα για αναχαίτιση της ολέθριας κατηφόρας. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει η αδέκαστη δικαιοσύνη για τιμωρία των ενόχων και συνενόχων. Παράλληλα, προβάλλει εκ των ων ουκ άνευ, η ανάγκη να δρομολογηθεί οδικός χάρτης με σκοπό την εξυγίανση του κομματικού βίου και απαλλαγή από το σαθρό πολιτικό σύστημα. Αυτό θα είναι και η μοναδική εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν μελλοντικά παρόμοια εγκλήματα σεβάρος της κοινωνίας και γενικότερα των πολιτών.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo