Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019 20:58

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στον εργατικό ξεσηκωμό στο Σικάγο την 1η Μαΐου 1886, γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά με την Κύπρο ημικατεχόμενη για 45η χρονιά.
 
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στις επάλξεις του αγώνα για να κλείσουν οι χαίνουσες πληγές στην αγορά εργασίας και να επουλωθούν τα κοινωνικοοικονομικά τραύματα που άφησε η τραπεζική κατάρρευση και η επτάχρονη οικονομική κρίση.
 
Τον τελευταίο καιρό η πορεία της οικονομίας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς που αγγίζουν το 4%, δίδοντας δικαίωμα στα συνδικάτα να αξιώσουν σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους προς όφελος των χαμηλοεισοδηματιών, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
 
Στο πλαίσιο αυτό η ΣΕΚ διεκδικεί: 
 
• Μισθολογικές αυξήσεις και  βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων μέσω ομαλής ανανέωσης των  συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει, έτσι ώστε να ενισχυθεί το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων αποδίδοντας τους το μερίδιο που τους αναλογεί μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας.
 
• Η πολιτεία να στηρίξει τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, υιοθετώντας τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για νομοθετική προστασία και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ίδιο οικονομικό κλάδο. Μόνο έτσι θα μειωθούν οι μισθολογικές ανισότητες και θα παταχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας.
 
• Τερματισμό της αταξίας και ασυδοσίας στην αγορά εργασίας, με πάταξη της αδήλωτης απασχόλησης και γενικότερα της εργασιακής εκμετάλλευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε την Πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή, να συνεργαστούν ώστε να ψηφιστεί το ταχύτερο η  αναγκαία νομοθεσία για λειτουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης και νομοθετική κατοχύρωση βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων σε ζωτικούς τομείς, με αιχμή την Ξενοδοχειακή και Οικοδομική Βιομηχανία.
 
• Υιοθέτηση ενεργών πολιτικών για δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης για τη νέα γενιά προκειμένου να αποτραπεί η μετανάστευση των νέων ανθρώπων και κυρίως του επιστημονικού δυναμικού.
 
• Στενή συνεργασία Εκτελεστικής – Νομοθετικής εξουσίας για επιτυχή εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
• Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών στην Κύπρο, αποτρέποντας συνθήκες εκμετάλλευσης του ντόπιου και Κοινοτικού δυναμικού, με παράλληλη εκπαίδευση – κατάρτιση των ανέργων για να στελεχώσουν ζωτικούς τομείς της οικονομίας, με αιχμή τον τουρισμό, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας και αναβάθμιση  του τουριστικού προϊόντος.
 
• Υλοποίηση της εξαγγελίας για εισαγωγή μέσα στο 2019 ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης στη λογική της πράσινης φορολογίας μέσα από την οποία θα μειώνεται η φορολόγηση της εργασίας και  που θα εγγυάται δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου,  με παράλληλη υιοθέτηση στρατηγικού πλάνου για καταπολέμηση της οργιάζουσας φοροδιαφυγής.
 
• Τάχιστη ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του κράτους για να καταστεί πιο αποδοτικό, με εδραίωση συνθηκών αξιοκρατίας,  ισοπολιτείας και χρηστής διοίκησης. Τούτη την ώρα θεωρείται ως επείγουσα, η  μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με γνώμονα τη βιωσιμότητα των Δήμων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, με προαπαιτούμενο την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
• Διεξαγωγή διευρυμένου κοινωνικού διαλόγου για εισαγωγή  μηχανισμών που θα εγγυώνται την Ισότητας στην Εργασία και γενικότερα στην κοινωνία, με παράλληλη ενδυνάμωση της Συμφιλίωσης Εργασίας – Οικογένειας.
 
Τούτη την Πρωτομαγιά, επιδίωξη όλων, Πολιτείας, οργανωμένων κοινωνικών φορέων και του συνόλου των πολιτών  πρέπει να είναι η ομόψυχη συστράτευση στον αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού Ζητήματος και εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της νήσου. Προς την κατεύθυνση αυτή, τείνουμε προς του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας,  χέρι ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας αποσκοπώντας στην εδραίωση συνθηκών μόνιμης ειρήνης κοινωνικής προόδου και ευημερίας για όλους, σε μία Κύπρο δημοκρατική απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα.
 
Με το μυαλό να στριφογυρίζει στην ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886, η ΣΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τις τάξεις του ελεύθερου και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, ενισχύοντας τη συνεχή προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
 
Καλούμε τους εργαζόμενους να  ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο ώστε να είναι ακόμη πιο δυναμικά μαζί μας σε ΣΕΚάθε διεκδίκηση, εξυπηρετώντας καλύτερα τα  συμφέροντα των μισθωτών και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.
 
 
 
1η Μαΐου 2019

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo