Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 08:32

Διεκδικούμε καλύτερη Ευρώπη - Η 9η Μαΐου αφορμή για επανεκκίνηση και αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο και οριακό σημείο.

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ενωμένη Ευρώπη, η αύξηση της μετανάστευσης, η έξαρση της βίας και της τρομοκρατίας, η πολιτική της αυστηρής λιτότητας, ο διαχωρισμός στις πλούσιες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά και στις φτωχές του Νότου, είναι ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2019.

Όλα τα πιο πάνω ζητήματα που είναι πολύπλοκα δημιουργούν και παράγουν ποικίλες επιπτώσεις σ’ όλα τα κράτη – μέλη.  Επιπτώσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες.

Κάποιες από τις εξελίξεις, όπως είναι π.χ. το Brexit και η έξαρση της τρομοκρατίας είναι πρωτόγνωρες και ραγδαίες, όμως δεν δικαιολογούν ούτε πανικό, ούτε εφησυχασμό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο οφείλουν να αφουγκραστούν και να αποτιμήσουν σωστά τα μηνύματα και τις δυσκολίες των καιρών και μέσα από συλλογικότητα και συναντίληψη να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία.

Σήμερα μέσα στην παγκόσμια αναστάτωση που βιώνει η ανθρωπότητα, χρειάζεται μια δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα είναι περισσότερο δίκαιη και ανθρώπινη, μια Ενωμένη Ευρώπη που θα παράγει υψηλού επιπέδου κοινωνική πολιτική προς όφελος των πολιτών σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρωπαϊκής Επικράτειας.  Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να λειτουργεί στην πράξη μέσα από πραγματικά δημοκρατικές αρχές και διεκδικήσεις.

Η  μέχρι σήμερα απουσία ενιαίου συντάγματος και ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα που τορπιλίζει κάθε ιδέα για την πλήρη ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή την 9η Μαΐου που εορτάζεται ετησίως ως η μέρα της Ευρώπης, η ΣΕΚ υποστηρίζει πως, η Ευρώπη χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και θα προάγει και θα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας όλων των Ευρωπαίων πολιτών.  Αυτή η επανεκκίνηση ας γίνει μέσα από τις επικείμενες ευρωεκλογές στις οποίες καλούνται όλοι οι πολίτες να λάβουν μέρος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μπροστά στον καθρέφτη της ιστορίας και καλούνται να λάβουν αποφάσεις που θα κρατούν την Ένωση ενωμένη, χρήσιμη και δυνατή προς όφελος των λαών που την συναποτελούν. Στο νέο πλαίσιο των δεδομένων που προδιαγράφονται, κυρίαρχο μέλημα θα πρέπει να είναι η απόλυτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η προστασία και η κατοχύρωση των εργαζομένων, των μισθών και των ωφελημάτων τους, στο πλαίσιο της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας και της προαγωγής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

8 Μαΐου 2019

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo