Ανησυχία ΣΕΚ στη νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίαςγια την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% στις συντάξεις                                                • ΓΓ ΣΕΚ : «Μένουν εκτός 7 στους 10 επηρεαζόμενους»

Ανησυχία ΣΕΚ στη νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίαςγια την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% στις συντάξεις • ΓΓ ΣΕΚ : «Μένουν εκτός 7 στους 10 επηρεαζόμενους»

Μη ικανοποιημένη άφησε τη ΣEK η νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας για στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα στο 63ο έτος.
Η πρόταση προνοεί πως της ελάφρυνσης θα επωφελούνται μόνο όσοι εργαζόμενοι συνεισέφεραν στο ΤΚΑ και έχουν εξασφαλίσει 40,4 μονάδες στο βασικό μέρος.

Η ελάφρυνση αφορά, ουσιαστικά, μόνο το 29% των επηρεαζόμενων συνταξιούχων.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Φ. Μάτσας ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση πρέπει να είναι οριζόντια, καθώς η πρόταση αφήνει εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των επηρεαζόμενων συνταξιούχων.

«Υπάρχει μια σαφής πολιτική διάσταση το κόστος της οποίας δεν θα κληθεί να επωμιστεί το συνδικαλιστικό κίνημα» είπε.

«Δεν δεχόμαστε να δημιουργήσουμε συνταξιούχους διαφορετικών ταχυτήτων», τόνισε, επισημαίνοντας πως η ΣΕΚ πρότεινε εναλλακτικές επιλογές για επίλυση του ζητήματος, που έπρεπε να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε πως η ΣΕΚ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη δημιουργία «αδικημένων και δικαιωμένων» συνταξιούχων.

Καταληκτικά, η ΣΕΚ ζήτησε συνέχιση του διαλόγου, την αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, διαδικασία η οποία θα πρέπει να αρχίσει αμέσως και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.