Φουντώνουν οι ανησυχίες της ΣΕΚ για τη νέα πρόταση του Υπ. Εργασίας για την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% στις συντάξεις

Φουντώνουν οι ανησυχίες της ΣΕΚ για τη νέα πρόταση του Υπ. Εργασίας για την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% στις συντάξεις

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της ΣΕΚ, σε σχέση με τη νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ΣΕΚ έθεσε διευκρινιστικά ερωτήματα, για τα οποία ο αναλογιστής επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

Ζητήθηκε, επίσης, να μελετηθεί η κατατεθειμένη πρόταση του κινήματος, η οποία βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία από την προσέγγιση του Υπουργού Εργασίας και η οποία εδράζεται στη φιλοσοφία και στη λογική της αναλογικότητας.

Στόχος, η κάλυψη του συνόλου των επηρεαζόμενων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), χωρίς αυτό να προϋποθέτει την όποια αρνητική επίδραση στο υφιστάμενο όριο συνταξιοδότησης και στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπενθυμίζεται πως η ΣΕΚ συνεχίζει να διαφωνεί έντονα ως προς το γεγονός πως:

  1. Η πρόταση δεν καλύπτει το σύνολο των επηρεαζόμενων, αφήνοντας εκτός 7 στους 10 συνταξιούχους.
  2. Η αφαίρεση των πιστώσεων δημιουργεί ανομοιόμορφα δεδομένα και διακρίσεις.
  3. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει τα επαγγέλματα για τα οποία ο υπουργός διατείνεται πως καλύπτονται και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην προσδοκία της «στόχευσης».
  4. Δημιουργούνται συνθήκες εμφανούς έμφυλης διάκρισης, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι πιστώσεις μητρότητας και τέκνων.

Καταληκτικά, η ΣΕΚ ζητά τη συνέχιση του διαλόγου, ευελπιστώντας στη συνολική διευθέτηση του θέματος, μακριά από τις όποιες επικοινωνιακές ή άλλες πρακτικές και στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου.