Ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων της «NPT NICOSIA PUBLIC TRANSPORT» • Αυξήσεις μισθών και μείωση εβδομαδιαίου ωραρίου

Ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων της «NPT NICOSIA PUBLIC TRANSPORT» • Αυξήσεις μισθών και μείωση εβδομαδιαίου ωραρίου

Μετά από πολυάριθμες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, υπεγράφη την Πέμπτη, 25 Ιουλίου η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων της εταιρείας «NPT NICOSIA PUBLIC TRANSPORT SERVICES AND OPERATIONS LTD».

Η νέα σύμβαση αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας και των διαβουλεύσεων μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τη διοίκηση της εταιρείας.

Η νέα συλλογική σύμβαση θα έχει ισχύ για δύο χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, και περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στις απολαβές και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Οι κυριότερες πρόνοιες της νέας συμφωνίας:

  1. Γενικές Αυξήσεις: Όλο το προσωπικό θα λάβει αύξηση ύψους 2% για κάθε χρόνο της σύμβασης.
  2. Μείωση Εβδομαδιαίου Ωραρίου: Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα μειωθεί από τις 39,5 ώρες στις 38 ώρες.
  3. Επίδομα Βάρδιας: Από την 1η Ιανουαρίου 2025, το επίδομα βάρδιας θα αυξηθεί από 4% σε 5%.
  4. Αποζημίωση Υπερωριακής Εργασίας: Η αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία τα σαββατοκύριακα και τις αργίες θα αυξηθεί στο 1:2 ώρες, δηλαδή για κάθε ώρα υπερωρίας οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση δύο ωρών.
  5. Ωράριο Οδηγών: Το ωράριο εργασίας των οδηγών θα είναι οκτάωρο.
  6. Διάλειμμα Οδηγών: Το συνολικό διάλειμμα που παρέχεται στους οδηγούς δεν θα υπερβαίνει τη μία ώρα και μισή την ημέρα. Οποιοδήποτε διάλειμμα πέραν αυτής της διάρκειας θα λογίζεται ως εργασιακός χρόνος, διασφαλίζοντας την ορθή καταγραφή και αποζημίωση του χρόνου εργασίας.
  7. Επίδομα Μητρότητας/Πατρότητας: Ο εργοδότης θα συμπληρώνει το επίδομα μητρότητας και πατρότητας για πλήρεις αποδοχές.