ΣΕΚ στη Συνεδρία Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος: Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν και πρέπει να είναι το αντίδοτο στη διαχείριση των συνεπειών της ακρίβειας

ΣΕΚ στη Συνεδρία Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος: Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν και πρέπει να είναι το αντίδοτο στη διαχείριση των συνεπειών της ακρίβειας

Τέθηκε χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη του 2025 για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την περασμένη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Η μεταρρύθμιση θα καλύψει τους τρεις πυλώνες των συνταξιοδοτικών παροχών: το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, τα ταμεία προνοίας και την ιδιωτική ασφάλιση. Παράλληλα, αναμένεται να καθοριστεί σύντομα ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή της.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η δημιουργία διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, που θα αναλάβει την παρακολούθηση και τον συντονισμό.

Η ΣΕΚ ανέδειξε για ακόμα μια φορά τη θέση πως οι μεταρρυθμίσεις μπορούν και πρέπει να είναι το αντίδοτο στη διαχείριση των συνεπειών της ακρίβειας. Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπορεί να δώσει τη δυνατότητα βελτίωσης του τρόπου διαχείρισης του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεκτείνοντας τη βιωσιμότητά του μέσα από μια ολοκληρωμένη επενδυτική πολιτική.

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω αξιοποίηση του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών, που είναι τα Ταμεία Προνοίας, τα οποία προκύπτουν ως βασικό όφελος μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό, μπορεί να διασυνδεθεί με τη δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και στο συνταξιοδοτικό. Παράλληλα, σε μια συνολική προσέγγιση, θα πρέπει να δοθεί η συμπληρωματική δυνατότητα για στοχευμένη και σωστά ρυθμισμένη προώθηση του τρίτου πυλώνα, που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση.

Τονίστηκε, παράλληλα, η δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί μέσα από την αξιοποίηση της μελέτης του ILO στην ενίσχυση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, διασφαλίζοντας πως κανένας συνταξιούχος δεν θα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επισημάνθηκε, τέλος, πως η εκκρεμότητα που αφορά την αναλογιστική προσαρμογή του 12% μπορεί και πρέπει να τύχει ολιστικής διαχείρισης.

Η ΣΕΚ είναι έτοιμη να εμπλακεί σε έναν δομημένο διάλογο με θετική διάθεση, ώστε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί να υλοποιηθεί και στην πράξη.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε τη θετική διάθεση για εποικοδομητική συνεργασία που επιδείχθηκε από όλες τις πλευρές, τονίζοντας  ότι κοινωνικός διάλογος, είναι  απαραίτητος, χρήσιμός και ουσιαστικός και η Κυβέρνηση θα φροντίσει τον αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.