Σε εξέλιξη η απεργία στον Κλάδο Σκυροδέματος, με τους εργαζόμενους να συνεχίζουν τον αγώνα τους για δίκαιες συνθήκες εργασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας παρευρέθηκε στις απεργιακές συνελεύσεις τονίζοντας πως η αξιοπρέπεια δεν διαβαθμίζεται. «Αφορά και την εργασία και την οικογενειακή και την προσωπική ζωή» είπε.
«Αυτή τη στιγμή ο αγώνας εστιάζεται στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι τον χρόνο που αναγκάζεστε να αναλώσετε στην εργασία σας, πέραν από τον τυπικό χρόνο εργασίας σας, τον υπερωριακό χρόνο, θα τον αμείβεστε με τρόπο δίκαιο και επιβραβευτικό», σημείωσε.
«Η προσπάθειά μας θα δικαιωθεί γιατί είναι δίκαιη και τεκμηριωμένη, δεν είναι πρόθεσή μας να τραβήξει σε βάθος του χρόνου. Η κάθε απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο ορίζοντα εφαρμογής για να μπορεί να φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα», ανέφερε.
Ο στόχος, η προσπάθειά μας, πρόσθεσε ο κ. Μάτσας, «είναι να αξιοποιήσουμε τον ρόλο του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη εκείνο που είναι συμφωνημένο, για να μπορέσετε και εσείς να συνεχίσετε να απολαμβάνετε εκείνα που κερδήθηκαν μέσα από τη συλλογική σύμβαση και μέσα από τη δική σας προσπάθεια».
Συνέχισε λέγοντας ότι σε μια περίοδο όπου συζητείται η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για εδραίωση της συμφιλίωσης μεταξύ οικογένειας και εργασίας και για τη διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας στην εργασία, δεν μπορεί ένας κλάδος, ο οποίος είναι ρυθμισμένος μέσα από συλλογική σύμβαση, να θέτει υπό αμφισβήτηση και υπό την αίρεση της όποιας λανθασμένης ερμηνείας αυτά που προβλέπει η σύμβαση.
«Μείνετε ενωμένοι, ο αγώνας αυτός αφορά το σύνολο των εργαζομένων, η προσπάθεια είναι συλλογική, δεν χρωματίζεται, ανεξάρτητα από το αν ανήκετε στη ΣΕΚ, στην ΠΕΟ ή οπουδήποτε αλλού, υπάρχει κοινή προσπάθεια για το κοινό καλό. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που μας δίνεται για να φέρουμε τα αποτελέσματα το οποίο διεκδικούμε μαζί, αξιοποιώντας ακριβώς το υπόβαθρο που υπάρχει μέσα από τη συλλογική σύμβαση», κατέληξε ο κ. Μάτσας.
Σε ερώτηση για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εργασίας και πού εστιάζεται το πρόγραμμα, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι δεν είναι δόκιμο αυτή τη στιγμή να υπεισέλθει σε εξειδικευμένα και τεχνικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα συμφωνημένα μέσα από τη συλλογική σύμβαση, η οποία τίθεται σε διαδικασία ανανέωσης, και από εκεί και πέρα «το αναφαίρετο, το ξεκάθαρο, το διασφαλισμένο δικαίωμα της αποζημίωσης για την υπερωριακή εργασία».
«Σε διαφορετική περίπτωση, αν ισοπεδωθεί ο εργάσιμος χώρος με τον υπερωριακό σε ό,τι αφορά το αντιστάθμισμα, την πληρωμή, τότε σημαίνει ότι ξεφεύγουμε από την λογική του τριανταοκτάωρου και πάμε δεκαετίες και αιώνες πίσω», είπε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ «οι εργαζόμενοι που διεκδικούν σήμερα διασφάλιση των μισθολογικών τους δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά την υπερωριακή εργασία θέλουν ακριβώς να διασφαλίσουν ότι η απουσία τους από την οικογένειά τους, η διατάραξη της ομαλότητας και της κοινωνικής και της προσωπικής τους ζωής θα έχει ένα ανταποδοτικό όφελος, το οποίο να είναι ισότιμο, να ισοφαρίζει περίπου την απουσία τους από την άλλη δραστηριότητα».
Ο κ. Μάτσας προσέθεσε ότι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν επιπρόσθετες ώρες είναι επιβεβαίωση της αυξημένης ζήτησης και της ανάγκης στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας.
«Οι εργαζόμενοι ζητούν αυτή τη δική τους συμμετοχής στο παραγόμενο προϊόν να την απολαμβάνουν μέσα από τα μισθολογικά ωφελήματα και ιδιαίτερα μέσα από την λογική της αποζημίωσης σε σχέση με τον υπερωριακό τους χρόνο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι ο αγώνας αυτών των ανθρώπων, «οι οποίοι καθημερινά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα», είναι ένας αγώνας ο οποίος έχει τελικούς αποδέκτες και παραπομπές στο σύνολο των εργαζομένων
«Μέσα από τη δική τους επιτυχία, μέσα από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, διασφαλίζοντας βασικά δικαιώματα που διασυνδέονται με τη φύση και την ιδιομορφία της δουλειάς και της εργασίας τους, δημιουργούνται συνθήκες και προϋποθέσεις επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων μέσα από όρους οι οποίοι να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων», ανέφερε.
Δεν είναι, είπε ο κ. Μάτσας, «ένας μοναχικός αγώνας των συγκεκριμένων εργαζόμενων αλλά είναι προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αυτό που όλοι στο συνδικαλιστικό κίνημα και την εργοδοτική πλευρά και το Υπουργείο Εργασίας διατεινόμαστε, ότι είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο, το οποίο θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επεκτείνουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων».
«Συλλογικές συμβάσεις σημαίνει δικαιώματα, σημαίνει ωφελήματα, σημαίνει ρύθμιση της αγοράς εργασίας», σημείωσε.
«Ζούμε σε μια περίοδο όπου προσπαθούμε να ρυθμίσουμε και όχι να απορρυθμίσουμε τις εργασιακές σχέσεις, να δώσουμε ώθηση στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και να επιβεβαιώσουμε ότι η αγορά εργασίας δεν αφορά μόνο την επιχειρηματικότητα, αφορά και επηρεάζεται θετικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους», κατέληξε.