Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΣΕΚ διοργάνωσε την Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2025, δημοσιογραφική διάσκεψη στο Μέγαρο της ΣΕΚ στον Στρόβολο, φέρνοντας στο προσκήνιο κρίσιμα εργασιακά ζητήματα που επηρεάζουν τις εργαζόμενες γυναίκες.
Ο εργασιακός εκφοβισμός, το μισθολογικό χάσμα και η ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων.
H Γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, τόνισε πως η διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν σταματά στον μισθό και τα ωφελήματα, αλλά περιλαμβάνει και τη διασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που σέβεται την αξιοπρέπεια και την ισότητα.
Με αδιάσειστα στοιχεία, η κ. Ησαΐα ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος του εργασιακού εκφοβισμού, αποκαλύπτοντας πως από τη λειτουργία της Γραμμής Στήριξης της ΣΕΚ για τον εργασιακό εκφοβισμό (77775575), που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2023, έχουν καταγραφεί 258 καταγγελίες. Οι 198 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, όπου η απουσία συνδικαλιστικής κάλυψης αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους.
Η ΣΕΚ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη:
- Να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι σε συνδικαλιστικά οργανωμένους χώρους αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια να καταγγείλουν φαινόμενα κακοποίησης.
- Να επισπευσθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη Βία και την Παρενόχληση, όπως προβλέπει η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ώστε να σταματήσει η συγκάλυψη και να ενισχυθούν οι καταγγελίες.
- Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, ώστε οι καταγγελίες για παρενόχληση να εξετάζονται χωρίς καθυστέρηση.
Μισθολογικό χάσμα – Η ανισότητα σε αριθμούς
Η κ. Ησαΐα επεσήμανε ότι στην Κύπρο, το μισθολογικό χάσμα ανέρχεται στο 10,5%, ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν συντάξεις 37% χαμηλότερες από τους άνδρες.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μισθολογική διαφάνεια, που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως τον Ιούνιο του 2026, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα, καθώς θα υποχρεώνει τους εργοδότες να δημοσιοποιούν στοιχεία για τις μισθολογικές διαφορές και να τεκμηριώνουν τυχόν αποκλίσεις.
Η ΣΕΚ καλεί το κράτος να ενισχύσει τις συλλογικές συμβάσεις ως το ισχυρότερο εργαλείο εξάλειψης των ανισοτήτων και παροτρύνει όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις συντεχνίες τους για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.
Εκστρατεία ενημέρωσης για τα εργασιακά δικαιώματα
Η ΣΕΚ ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, με έμφαση στην παραχώρηση γονικής άδειας και άδειας πατρότητας. Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς έχουν καταγραφεί αυξανόμενα περιστατικά εργοδοτών που αρνούνται να εφαρμόσουν τις νομοθετικές προβλέψεις.
Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι κανένα θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης δεν θα θυματοποιείται ξανά και ότι κανένας θύτης δεν θα βρίσκει καταφύγιο σε θεσμικές αδυναμίες.