Απουσιάζει η ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική • Κυβερνο–ημίμετρα κατά της ακρίβειας

Απουσιάζει η ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική • Κυβερνο–ημίμετρα κατά της ακρίβειας

Δυστυχώς η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική προχώρησε στη λογική των αποσπασματικών λύσεων που δεν βοηθούν και δεν διευκολύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Μετά το λάθος να σταματήσει χωρίς ουσιαστική προειδοποίηση εν μέσω καλοκαιρού τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα φοροελαφρύνσεις υπέρ των καταθετών μειώνοντας από το 30% στο 17% τον φόρο επί των τόκων, (τη γνωστή έκτακτη εισφορά για την άμυνα). Πρόκειται για αστόχευτη πολιτική με την οποία το κράτος θα απωλέσει έσοδα £16εκατ., χωρίς να έχει αυτή η απόφαση κανένα προστιθέμενο όφελος είτε για την οικονομία, (επίδραση στη δυνατότητα προώθησης κοινωνικής πολιτικής), είτε για τους καταναλωτές.
Παράλληλα η απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη, είναι δώρον – άδωρον γιατί δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ανακούφιση στους πολίτες, (πλην
μερικών σεντ), ενώ με την προαναγγελία της μηδενικής φορολογίας ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα δύο προϊόντα.

Η ΣΕΚ για πολλοστή φορά καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει και να εφαρμόσει ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση φορολογιών στα είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση στις φορολογίες των καυσίμων, (όπου δυστυχώς τα 2/3 της τιμής είναι φόροι), την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ώστε να περιοριστεί η αισχροκέρδεια, ενώ η πλήρης επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) θα συνέβαλλε στην πλήρη αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών από τη διάβρωση τους λόγω πληθωρισμού.

Για την αναπλήρωση των εσόδων που θα χρειαστούν η κυβέρνηση καλείται να εντατικοποιήσει τις πολιτικές είσπραξης καθυστερημένων φόρων που συμποσούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>