Εκτεθειμένη η Κύπρος από τις συνθήκες διαβίωσης αλλοδαπών εργατών • Αυστηρό σήμα κινδύνου εκπέμπει η ΣΕΚ

Εκτεθειμένη η Κύπρος από τις συνθήκες διαβίωσης αλλοδαπών εργατών • Αυστηρό σήμα κινδύνου εκπέμπει η ΣΕΚ

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και υπομνήματα της ΣΕΚ, όπως καθοριστούν ικανοποιητικά πρότυπα ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης, (διαμονής και διατροφής), μέσω αυστηρού πλαισίου ελέγχου και εφαρμογής τους, όλα δείχνουν πως καμία βελτίωση δεν υπήρξε αλλά αντιθέτως τα πράγματα κινούνται προς εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση με κάποιους εργοδότες να έχουν αποθρασυνθεί.

Ενδεικτική είναι η υπόθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με εργασιακή εκμετάλλευση επτά αλλοδαπών σε κτηνοτροφική μονάδα της επαρχίας Λευκωσίας, κάτι ασφαλώς που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στον τόπο μας αφού και στο παρελθόν έχουν γίνει καταγγελίες για παρόμοιας φύσεως αδικήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας τα θύματα φέρονται να έκαναν αναφορά για ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, υπερβολικές εξαντλητικές ώρες εργασίας, μη καταβολή αποζημίωσης για τις υπερωρίες τους, μη παραχώρηση ημεραργίας και παρακράτηση των προσωπικών τους εγγράφων από τον εργοδότη. Η διερεύνηση της υπόθεσης σύμφωνα με την Αστυνομία, άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο του 2023 μετά από αξιολόγηση πληροφορίας από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Όπως αναφέρει η Αστυνομία σε ανακοίνωση της από τις αρχικές εξετάσεις εντοπίσθηκαν ενδείξεις θυματοποίησης των αλλοδαπών οι οποίοι με τη συνδρομή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο.

Οι πιο πάνω παραβιάσεις δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί σε κάποιους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπου απασχολούνται εργαζόμενοι από Τρίτες χώρες. Η ΣΕΚ έχει θέσει το ζήτημα του καθορισμού ικανοποιητικών προτύπων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τόσο για διαμονή όσο και για διατροφή, στις τεχνικές επιτροπές για τη Στρατηγική Απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες χώρες, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τα αρμόδια σώματα και ως εκ τούτου καμία πρόοδος, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος κινδυνεύει να μείνει ξανά διεθνώς εκτεθειμένη.

Η καθυστέρηση

Στο μεταξύ καθυστερεί ο διάλογος για καθορισμό και ρύθμιση των προνοιών που συνθέτουν τη Στρατηγική Απασχόλησης. Στις ρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις και διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων και παραχώρησης αδειών.

Η ΣΕΚ κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα κινδύνου σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και ότι σύντομα ξεκινά η τουριστική περίοδος, θέτοντας το υπουργείο Εργασίας προ των ευθυνών του. Σε διαφορετική περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη θα επιβεβαιωθεί η ανησυχία μας ότι η κωλυσιεργία που παρατηρείται είναι σκόπιμη.