Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024, στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΣΕΚ, άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύνδεσμοι καταναλωτών και εκπρόσωποι συνταξιούχων. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι προτάσεις για τη λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ενόψει των συνεχιζόμενων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ της ΣΕΚ, Ανδρέας Φ. Μάτσας μετά την ευρεία σύσκεψη ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μας έχει διαβεβαιώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα διασυνδέονται με βελτιωμένα μέτρα στήριξης της κοινωνίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση και την αποτροπή των αρνητικών επιδράσεων της ακρίβειας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με την μέγιστη επάρκεια το συγκεκριμένο ζήτημα».

Ανέφερε ότι στη σύσκεψη ανέδειξαν «την ανάγκη προώθησης της αξιοπρέπειας, της ποιότητας στην εργασία, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας έμφαση σε μέτρα τα οποία μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, όπως επίσης και σε μέτρα, σε εισηγήσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής».

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, με προτεραιότητα στη στέγαση, στην υπογονιμότητα και υπογεννητικότητα ως βασικούς άξονες ανάπτυξης της ίδιας της κοινωνίας, είπε, προσθέτοντας ότι ανέδειξαν την ανάγκη συνέχισης της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα στη μείωση των τιμών στα καύσιμα, αλλά και η ανάγκη συγκροτημένης και συνολικής προσέγγισης μέσα από τον κοινωνικό διάλογο σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών που είναι τα ταμεία προνοίας.

Δήλωσε ακόμη ότι έχουν «τοποθετηθεί κριτικά» σε σχέση με τη συζήτηση που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση μέσα από τη συλλογική σύμβαση όρων απασχόλησης των εργαζομένων στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι τοποθετήσεις γίνονται εκ του πονηρού σε μία προσπάθεια να περιοριστεί και να μειωθεί η σημασία των συλλογικών συμβάσεων και να δοθεί περισσότερη αποτροπή στην επέκταση του θεσμού και στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

«Η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα δεχτεί καμία υποβάθμιση είτε του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, είτε του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου, σε μία προσπάθεια να είμαστε υποστηρικτικοί πως το σύνολο των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι κεντρική σημασία προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνει και ο θεσμός της ΑΤΑ, «ο οποίος όχι μόνο θα πρέπει να επανέλθει στην απόλυτη του διάσταση, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, να διατηρούμε αλώβητη αγοραστική δύναμη, ανεξάρτητα από τις όποιες κινήσεις καταγράφει ο πληθωρισμός».