Γ.Γ. ΣΕΚ για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας: «Απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικός διάλογος»

Γ.Γ. ΣΕΚ για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας: «Απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικός διάλογος»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Φ. Μάτσας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του ΣΙΓΜΑ με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο, όπου συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- η απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τα στοχευμένα μέτρα για την ακρίβεια και το ρεύμα.

Στη συζήτηση, ο κ. Μάτσας υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε.

«Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητούνται διεξοδικά, ώστε να ανταλλάσσονται απόψεις και οι αποφάσεις να πλησιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέδειξε το γεγονός ότι η βελτίωση της οικονομίας δεν αντανακλάται στα εισοδήματα των εργαζομένων, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με αποσπασματικά ή προσωρινά μέτρα.

«Τα προσωρινά μέτρα έχουν ημερομηνία λήξης, είτε αυτή καθορίζεται συλλογικά είτε αποσπασματικά και μονομερώς», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα είναι δομικά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, απαιτούνται τομές και μεταρρυθμίσεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της επέκτασης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) σε όλους τους εργαζόμενους μέσω συλλογικών συμβάσεων, ώστε οι μισθοί να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες διαβίωσης.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός πρέπει να συνδέεται με την πορεία του κόστους ζωής, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Όσο αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δήλωσε πως είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ο διάλογος, ο οποίος παραμένει ανοιχτός, με στόχο να διασφαλίσουμε ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πρέπει επίσης, είπε, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον θεσμό των Ταμείων Προνοίας, που προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, ως δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών.

Κλείνοντας, προειδοποίησε για την ανάγκη έγκαιρων δράσεων αναφορικά με την πράσινη μετάβαση. «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, και αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, η επιβάρυνση για τους εργαζομένους και την κοινωνία γενικότερα θα είναι τεράστια» είπε.