ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ: Ζητούν διάλογο για τους χαμηλόμισθους στον Ευρύτερο δημόσιο τομέα

ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ: Ζητούν διάλογο για τους χαμηλόμισθους στον Ευρύτερο δημόσιο τομέα

Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία πλαίσιο της περασμένης εβδομάδας, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ζητούν διάλογο για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση για τη Συμφωνία Πλαίσιο, επαναφέρουν και την εκκρεμότητα που υπάρχει για την ένταξη των εργαζομένων των κλιμάκων Α1-2-5 στη συμφωνία του Δεκεμβρίου, η οποία αφορά την επιταχυνόμενη μισθολογική ανέλιξη των χαμηλόμισθων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εκκρεμότητα για τους Α1

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2023 μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ, της ΟΗΟ-ΣΕΚ και του Υπουργείου Οικονομικών, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Αυτή προβλέπει την επιταχυνόμενη μισθολογική ανέλιξη των υπαλλήλων στις κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii) και την τοποθέτηση στην κλίμακα Α7 υφιστάμενων υπαλλήλων με 18 χρόνια υπηρεσίας σε τέτοιες θέσεις.

Παρέμειναν σε εκκρεμότητα υπάλληλοι με προϋπηρεσία στις κλίμακες Α1-2-5(ii) και οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii).

Απαίτηση για Διάλογο

Η κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ επισημαίνει ότι το ζήτημα της ένταξης των εργαζομένων στις κλίμακες Α1-2-5 παραμένει άλυτο.

Επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί, ζητώντας εκ νέου διάλογο με την κυβέρνηση για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας.

Άλλωστε, η συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2023, περιλαμβάνει πρόβλεψη και άρα υποχρέωση, για συνέχιση του διαλόγου.

Η υπόμνηση αυτής της εκκρεμότητας δείχνει την αποφασιστικότητα των συντεχνιών  να θέσουν ξανά το ζήτημα στην κυβέρνηση.

Επιμένουν ότι η ένταξη των εργαζομένων με προϋπηρεσία στις κλίμακες Α1-2-5, στη συμφωνία είναι απαραίτητη,  για τη δίκαια μεταχείριση και των πλέον χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.