Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΕΣΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι-ΣΑΚ, μετά και από την Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, με στόχο να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, όπως η πλήρης επαναφορά και αποκατάσταση της ΑΤΑ, η φορολογική μεταρρύθμιση και η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε ότι «έχουμε σήμερα επιβεβαιώσει ότι τα ζητήματα, τα οποία βρίσκονται ανοιχτά ενώπιον του κοινωνικού διαλόγου και της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, είτε αυτοί απασχολούνται στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης».
Πρόσθεσε ότι έχει αποφασιστεί να είναι συλλογική η δράση που θα ακολουθήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στην απασχόληση και παράλληλα να ζητηθεί από την Πολιτεία και κυρίως από την Κυβέρνηση να σεβαστεί το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και τις αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται και έχουν σημείο αναφοράς τις συλλογικές συμβάσεις και τις ρυθμίσεις που αφορούν την απασχόληση και τους εργαζόμενους.
«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε να θέσουμε ενώπιων του τα μεγάλα ζητήματα, να καταθέσουμε τις εισηγήσεις και τις απόψεις μας και να ζητήσουμε άμεση ρύθμιση και διευθέτηση των ζητημάτων», είπε ο κ. Μάτσας.
Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα αφορούν την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την πλήρη επαναφορά και αποκατάσταση της ΑΤΑ για όλους στη βάση της φιλοσοφίας της -όπως αυτή καταγράφεται ρητά στη Μεταβατική Συμφωνία- και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Σημείωσε ακόμη ότι ένα ανοικτό ζήτημα, το οποίο διασυνδέεται και με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων προκύπτει σε σχέση με την ανάγκη ρύθμισης της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Επ’ αυτού δήλωσε ότι «η πρόταση την οποία έχουμε λάβει, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή».