ΣΕΚ: Μια ακραία μορφή διάκρισης το χάσμα αμοιβών

ΣΕΚ: Μια ακραία μορφή διάκρισης το χάσμα αμοιβών

Η ΣΕΚ, ως ενεργό μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας ITUC, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ίσης Αμοιβής, 18 Σεπτεμβρίου, ενώνει τη φωνή της με εκατομμύρια εργαζόμενους και εργαζόμενες μέλη της και καλεί τις Εθνικές Κυβερνήσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για άρση των μισθολογικών διακρίσεων και ανισοτήτων.

Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα έχουν περιορίσει σημαντικά αυτή τη μορφή ανισότητας, ωστόσο η διεκδίκηση θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την εκρίζωση αυτού του φαινομένου που παραπέμπει σε σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα.

Η ανισότητα στις αμοιβές δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή, πέραν της ηθικής προσέγγισης, και για ακόμη έναν λόγο. Υπάρχουν νομοθεσίες που απαγορεύουν ρητά το χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών για ίση εργασία και εργασία ίσης αξίας.

Για την Κύπρο, το μεγάλο στοίχημα ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της Οδηγίας για τη διαφάνεια στους μισθούς, ως ένα σημαντικό εργαλείο περαιτέρω ενίσχυσης της προσπάθειας για εξάλειψη του χάσματος, το οποίο περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, αποτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας και οδηγεί αναπόφευκτα στο χάσμα συντάξεων και στη φτώχεια.

Η ΣΕΚ και το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στην προαγωγή της συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας, στη συνέχιση της επιδότησης των δομών φροντίδας των παιδιών, στη συνεχή βελτίωση των δικαιωμάτων σε άδειες γονικής και μητρότητας και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω προσέλκυση γυναικών στην αγορά εργασίας, ειδικότερα σε επαγγέλματα που χρειάζονται εξειδικευμένες δεξιότητες με μεγαλύτερες αμοιβές.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εξάλειψη του χάσματος μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που προνοεί την κάλυψη τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Είναι αποδεδειγμένο ότι, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνδικαλιστική οργάνωση και η εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων αποτρέπουν τις διακρίσεις και ισχυροποιούν τη θέση των εργαζομένων να διεκδικούν δυναμικά τα δικαιώματά τους.

Δυναμικά ας ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποτρέψουμε τη θλιβερή πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν, με βάση τους υφιστάμενους ρυθμούς, ακόμη 250 και πλέον χρόνια για την πλήρη εξάλειψη του χάσματος αμοιβών.

Οι διακρίσεις δεν έχουν καμία απολύτως θέση στην αγορά εργασίας και έχουμε υποχρέωση συλλογικά να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να απαλλαγούμε από φαινόμενα που δημιουργούν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, δηλώνει ότι η ΣΕΚ θα συνεχίσει να υπηρετεί το δίκαιο, το ηθικό και το πρέπον. Το χάσμα αμοιβών, που στην Κύπρο φθάνει γύρω στο 9%, ούτε ως δίκαιο, ούτε ως ηθικό, αλλά ούτε και ως πρέπον μπορεί να χαρακτηριστεί. Αποτελεί μια ακραία μορφή διάκρισης και θα πρέπει να εξαλειφθεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.