Συνάντηση συντεχνιών με αντιπροσωπεία της ΔΟΕ για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις

Συνάντηση συντεχνιών με αντιπροσωπεία της ΔΟΕ για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις

Σε κλίμα γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, συνάντηση των συντεχνιών με αντιπροσωπεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Η συνάντηση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Εργασίας και επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, με βασικό θέμα την εξασφάλιση επαρκών μισθών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών και της ΔΟΕ αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αφορούν την προσαρμογή των κατώτατων μισθών στις οικονομικές συνθήκες της Κύπρου.

Τονίστηκε η σημασία της προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας.

Ένα άλλο καίριο θέμα που συζητήθηκε ήταν η υποχρέωση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στο 80% των εργαζομένων.

Η ανάγκη ενίσχυσης της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση δικαιωμάτων σε μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Τη ΣΕΚ εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Γενικός Οργανωτικός, Πανίκος Αργυρίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων μέσω της ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι μισθοί τα τελευταία 10 χρόνια συρρικνώθηκαν κατά περίπου 7%, σε αντίθεση με τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό το γεγονός, τόνισε, καταδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης των μισθών σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.