Την ώρα που η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στον θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο όπως αυτός έχει οικοδομηθεί και εδραιωθεί για δεκαετίες στον τόπο μας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος
Χριστοδουλίδης, καλωσόρισε για ακόμα μια φορά τις εργοδοτικές οργανώσεις στο προεδρικό μέγαρο με στόχο όπως δήλωσε ο ίδιος να θεσμοθετηθεί διάλογος με τους εργοδότες για ζητήματα που αφορούν την οικονομία. Δυστυχώς, από την ανάληψη της εξουσίας της παρούσας κυβέρνησης πριν από περίπου δεκαεπτά μήνες, οι ανησυχίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ότι αφορά την υποβάθμιση και αποδόμηση του κοινωνικού διαλόγου εντείνονται μέρα με τη ημέρα. Η δημόσια παραδοχή του προέδρου ενώπιον των εργοδοτικών οργανώσεων πως η κυβέρνηση θεωρεί τις οργανώσεις των εργοδοτών ως τους πιο στενούς συνεργάτες της κυβέρνησης, αφενός αποτελεί προσβολή προς το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους και αφετέρου
καταδεικνύει τη μεροληπτική στάση της κυβέρνησης για το πως χειρίζεται σειρά σημαντικών εργασιακών ζητημάτων.
Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές
οργανώσεις σε ότι αφορά την μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο Ταμείο Πλεονασμού και στο
Ταμείο Συνοχής δεν αποτελούν έκπληξη για τη ΣΕΚ καθώς η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει και
στο παρελθόν τη μεροληπτική της στάση έναντι των εργοδοτών (παράδειγμα η μονομερής απόφαση
για κατάργηση του ετήσιου εταιρικού τέλους των 350 ευρώ). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου για σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία (π.χ πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση), με ορατό πλέον το ενδεχόμενο το κόστος της εφαρμογής του φόρου άνθρακα να επωμισθούν οι εργαζόμενοι, ενώ σε ότι αφορά την ανάγκη ολιστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
παρατηρείται καθυστέρηση στη συνέχιση του διαλόγου.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως οι εργαζόμενοι τα τελευταία δώδεκα έτη έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της οικονομίας με απώλεια ωφελημάτων την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου όπου από το 2012 μέχρι το 2023 οιαπολαβές των μισθωτών παρουσίασαν μείωση 7.2% ως προς το ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 11% ως προς το ΑΕΠ.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την αποδόμηση του κοινωνικού διαλόγου, πόσο μάλλον να συναινέσουμε σε μονομερείς αποφάσεις που εξυπηρετούν ξεκάθαρα τα συμφέροντα της εργοδοτικής πλευράς.
Η ΣΕΚ παραμένει προσηλωμένη στις θεσμοθετημένες διαδικασίεςν του κοινωνικού διαλόγου οι οποίες τυγχάνουν σεβασμού εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα η ΣΕΚ δεν πρόκειται να παραμείνει απλός θεατής στην υπόσκαψη του κοινωνικού διαλόγου αλλά θα δράσει με δυναμισμό για προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της οικονομίας.