Ξένοι Εργάτες: Συμφωνία με προοπτική

Ξένοι Εργάτες: Συμφωνία με προοπτική

Ο Κοινωνικός διάλογος για ακόμη μια φορά ξεπέρασε τους σκοπέλους και έθεσε τις βάσεις για ενδυνάμωση της συνεργασίας στο μείζον ζήτημα της στελέχωσης της αγορά εργασίας από ξένους εργάτες Τρίτων Χωρών, στη βάση των πραγματικών αναγκών της οικονομίας.

Προχθές Δευτέρα οι ηγεσίες των Κοινωνικών Εταίρων έδωσαν τα χέρια και μέσα από ένα κοινά συμφωνημένο πλαίσιο συναντίληψης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση και την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Απασχόλησης για τους Ξένους Εργάτες από Τρίτες Χώρες.

Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μέσα από τη λειτουργία Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής σε κεντρικό επίπεδο.
  • Βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προτύπων και την παροχή των ανάλογων δυνατοτήτων.
  • Αξιολόγηση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού για διαμόρφωση συμφωνημένου περιεχομένου.
    Τη ΣΕΚ στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας και ο αγγ Μιχάλης Μιχαήλ.Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ με δηλώσεις στην «Εργατική Φωνή» ξεκαθαρίζει ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης προδιαγράφει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία οι Κοινωνικοί Εταίροι θα πρέπει να ακολουθήσουν
    πιστά στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
    «Αποτελεί σημαντική εξέλιξη ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία της Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής η οποία μέσα από διαφανείς διαδικασίες θα εξετάζει τις άδειες εργασίας που υποβάλλονται στη βάση των πραγματικών αναγκών της
    οικονομίας». Και πρόσθεσε: «Κρατούμε τη συμφωνία ως την απαρχή για τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση της Στρατηγικής Απασχόλησης η οποία θα καθορίσει πλέον με σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής αδειών ξένων εργατών από Τρίτες Χώρες στη βάση των πραγματικών αναγκών». Τα πάντα θα κριθούν στη βάση και στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας, κατέληξε.